WK 2022

Het WK voetbal van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada telt een recordaantal van 104 wedstrijden.

In 2026, als het WK wordt gehouden in de Verenigde Staten, Mexico en Canada, doen er 48 landen mee. 45 landen moeten zich via kwalificatiewedstrijden zien te plaatsen. De drie gastlanden zijn automatisch geplaatst. 

Het huidige WK-format telde 32 dagen. Dit zal tijdens het volgende WK worden uitgebreid naar op z’n minst 35 dagen om 104 in plaats van de huidige 64 wedstrijden af te werken.

Waarom doen er in 2026 meer landen mee aan het WK?

Door de uitbreiding van het deelnemersveld van 32 naar 48 landen is het moeilijk om het WK in één land te organiseren vanwege het benodigd aantal stadions en de infrastructuur. Met het WK in de toekomstige vorm zet de FIFA naar verwachting meer dan 1 miljard dollar om en kan het rekenen op 640 miljoen dollar winst.

Infantino heeft aangegeven dat het geld wordt geherinvesteerd in het voetbal: “Het vergroten van het aantal deelnemende teams zal de investering in de ontwikkeling van het voetbal verhogen, zodat de teams zich kunnen kwalificeren.”

Wie krijgen de extra plaatsen op het WK van 2026?

Er komen zeventien extra plekken bij via de kwalificatie (16 geplaatste teams plus de plek voor de gastlanden, die niet meer apart worden gereserveerd)

• Azië: 8 (+4)
• Afrika: 9 (+4)
• Noord-, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied: 6 (+3)
• Europa: 16 (+3)
• Zuid-Amerika: 6 (+2)
• Oceanië: 1 (+1)

Er worden ook nog twee plaatsen verdeeld via de play-offs om het deelnemersveld compleet te maken. Aan de play-offs zullen zes landen deelnemen, één land van elk van de vijf confederaties behalve Europa, plus een extra land van de CONCACAF als organiserende confederatie.

Hoe werkt de groepsfase van het WK 2026?

Het komende WK telt geen 32 maar 48 deelnemers. De FIFA houdt vast aan poules met vier ploegen. Daardoor loopt het aantal wedstrijden op tot 104, veertig meer dan tijdens het laatste WK in Qatar dat 29 dagen duurde. Voor het WK van 2026 zijn 40 dagen uitgetrokken.

 

 

12 groepen van 4

De 48 landen worden verdeeld over groepen van vier. Er moeten echter 16 of 32 teams doorstromen naar de volgende ronde voor een gebalanceerde knock-outfase. Dat zou kunnen betekenen dat de nummers een en twee in de groep zich verzekeren van een plek in de volgende ronde plus de acht beste nummers drie. De UEFA heeft al ervaring met de opzet voor de Europese toernooien.

Het pluspunt hieraan is dat er twee wedstrijden worden afgewerkt op de laatste speeldag van de groepsfase, wat mogelijk voor drama kan zorgen net zoals in Qatar. Het is minder risicovol, omdat ook de nummers drie door kunnen gaan, maar het voelt wel als een natuurlijker systeem voor het WK.

De FIFA overweegt twee methoden:
1) 12 groepen van vier die uitmonden in één knock-outfase.
2) Twee helft van 24 teams met 6 groepen van vier landen. De ene helft ontmoet de andere helft pas in de finale.