UEFA NATIONS LEAGUE

Speelschema 2020/2021

League A, groep 1:
Nederland-Polen (1-0)
Nederland-Italië (0-1)
Bosnië & Herz.-Nederland (0-0)
Italië-Nederland (1-1)
Nederland-Bosnië & Herz. (3-1)
Polen-Nederland (1-2)

Stand
1. Italië (6-12)
2. Nederland (6-11)
3. Polen (6-7)
4. Bosnië & Herzegovina (6-2)

Oranje gaat dus niet naar het Finaletoernooi, maar degradeert ook niet.

Het Finaletoernooi wordt in oktober 2021 gespeeld in Italië. Naast het gastland zijn de deelnemers Spanje, België en Frankrijk.

Halve finales:
6 oktober 2021 Italië-Spanje (1-2)
7 oktober 2021 België-Frankrijk (2-3)

3e/4e plaats:
10 oktober 2021 Italië-België (2-1)

Finale
10 oktober 2021 Spanje-Frankrijk (1-2)


Winnaar 2020-2021 Frankrijk

Wat is de UEFA Nations League?

Het lijkt ingewikkeld, en dat is het ook.

Wat is er veranderd met de groepen en de divisies?

Net als de eerste keer zijn de 55 deelnemende landen verdeeld over vier divisies, A tot en met D. Nederland zit in Divisie A met de sterkste landen. Iedere divisie bestaat weer uit vier groepen, behalve Divisie D, waarover later meer. Vorige keer zaten er drie landen in iedere groep, maar UEFA heeft de groepen vergroot.

Dat betekent dat de twaalf landen die vorige keer laatste werden in hun groep niet zijn gedegradeerd, zoals eigenlijk wel de bedoeling was. Elke divisie telt nu dus vier groepen met vier landen, behalve de laagste Divisie D. Daar zijn nu nog twee groepen, eentje met vier en eentje met drie kleine landen.

De groepen in Divisie A

GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4
Nederland België Frankrijk Duitsland
Bosnië-H. Denemarken Kroatië Oekraïne
Italië Engeland Portugal Spanje
Polen IJsland Zweden Zwitserland

 

Nederland zit in groep 1 van Divisie A, samen met Polen, Italië en Bosnië-Herzegovina. De winnaars van de vier groepen in Divisie A plaatsen zich (net als vorig jaar) voor het finaletoernooi, dat na het EK in de herfst van 2021 wordt afgewerkt.

Is het nog te volgen? Dan gaan we nu naar de wijzigingen in de promotie- en degradatieregeling.

Hoe zit het met de promotie- en degradatieregeling?

Die regeling is gehandhaafd, hoewel de UEFA na de eerste editie de spelregels na afloop heeft aangepast waardoor niemand degradeerde. Nu is het zo: de landen die laatste worden in hun groep in Divisie A en B degraderen.

De nummers laatst in de vier groepen in Divisie C zullen play-offs moeten spelen om te bepalen wie er afzakt naar Divisie D, aangezien er daar maar twee groepen zijn.

Is er dit keer ook weer een ontsnappingsroute om via de Nations League op het WK terecht te komen?

Zeker, maar het is wel anders en een beetje ingewikkeld. De vorige keer plaatsten de zestien beste landen uit de Nations League die zich niet direct voor het EK hadden geplaatst, zich voor de play-offs waarin vier EK-tickets waren te verdienen.

Voor het WK van 2022 is er een gewijzigde ontsnappingsroute. Alleen de twee beste landen uit de Nations League die in hun WK-kwalificatiegroep niet bij de eerste twee zijn geëindigd, maken kans. Zij stromen door naar de Europese play-offs voor het WK, ergens in de lente van 2022.

Voor de échte WK-kwalificatie zijn er namelijk tien Europese groepen. De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de tien nummers twee plaatsen zich voor de play-offs. Zij gaan samen met de twee Nations League-kandidaten in een soort mini-toernooi strijden om drie WK-tickets.