UEFA NATIONS LEAGUE

Speelschema 2020/2021

League A, groep 1:
4 september 2020 Nederland-Polen
7 september 2020 Nederland-Italië

11 oktober 2020 Bosnië & Herz.-Nederland
14 oktober 2020 Italië-Nederland

15 november 2020 Nederland-Bosnië & Herz.
18 november 2020 Polen-Nederland


Winnaar 2018/2019 Portugal

Wat is de UEFA Nations League?

Het lijkt ingewikkeld, en dat is het ook.

De Nations League is een competitie in plaats van de traditionele losse oefenwedstrijden. Deze opzet is spannender, omdat er sprake is van promotie en degradatie naar één van de vier Divisies. Bovendien komt er een overall winnaar uit de bus én zijn er via de play-offs van de Nations League tickets te verdienen voor deelname aan het EK.

Aan de UEFA Nations League doen 55 landen mee. In Divisie A spelen de hoogst genoteerde landen. In Divisie D spelen juist de laagst geklasseerde landen. De landen in Divisie B en Divisie C zitten daar tussenin.

In Divisie A en B zijn er vier groepen van drie landen. In Divisie C zijn er één groep van drie landen en drie groepen van vier landen. In Divisie D zijn er vier groepen van vier landen. 

De 3 keer 4 = 12 groepswinnaars uit de Divisies B, C en D promoveren naar de eerstvolgende hogere Divisie. De nummers laatst van de 3 keer 4 = 12 groepen uit de Divisies A, B en C degraderen naar een Divisie lager. 

De vier groepswinnaars uit Divisie A met daarin de toplanden kunnen logischerwijs niet meer promoveren. Zij spelen echter wel in de UEFA Nations League finales. Elk even jaar is er al decennia lang een EK of WK, maar nu is er ook in de oneven jaren een winnaar: die van de UEFA Nations League. 

Voor álle groepswinnaars in álle vier de Divisies (dat zijn er dus in totaal 4 x 4 = 16) ligt er een ‘bonus’ in het verschiet. Zij verdienen hiermee namelijk deelname aan de play-offs voor kwalificatie voor het Europees kampioenschap. 

In elke Divisie spelen hierin de vier groepswinnaars tegen elkaar via knock-outs. Dat gaat om twee halve finales, een wedstrijd om de derde plek en de wedstrijd om de eerste plek. Deze laatste wedstrijd is de finale van de betreffende Divisie A, B, C of D, met als inzet een ticket voor het EK. Hierdoor kan nu ook een klein(er) voetballand zich makkelijker plaatsen voor de Europese eindronde. In Divisie A is de winnaar van de play-offs tevens de overall winnaar van de UEFA Nations League. 

Waar voorheen de groepsnummers drie van de reguliere Europese EK-kwalificatiegroepen play-offs voor plaatsing voor het EK mochten spelen, gebeurt deze ‘herkansing’ nu dus via de Nations League. Uiteraard is er ook nog de reguliere kwalificatiereeks voor het EK. Daaruit plaatsen de nummers één en twee van elke kwalificatiepoule zich nog altijd rechtstreeks.

Plaatst een land zich via de normale kwalificatiereeks al rechtstreeks én verdient deze via de UEFA Nations League een play-offplek voor EK-kwalificatie? Dan staat dit land zijn plaats in deze herkansingsronde af aan het land dat achter hen is geëindigd. 

Uiteindelijk zijn er twintig landen die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK: van alle tien de groepen in de reguliere kwalificatiereeks de beste twee teams. Daar komen dus via de play-offs van de Nations League één land uit Divisie A, één land uit Divisie B, één land uit Divisie C en één land uit Divisie D bij. Dat maakt samen 24 deelnemende landen aan EURO 2021.