Voetbalicoon Johan Neeskens is zondag op 73-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat meldt de KNVB maandag. Neeskens staat bekend als een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden.

De voetbalbond schrijft dat Neeskens de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches in Algerije was. Daar is hij onwel geworden. Medische hulp kon volgens de KNVB niet meer baten.

Neeskens kwam tot 49 interlands en speelde twee WK-finales met het Nederlands elftal. Beide wedstrijden gingen verloren, tegen West-Duitsland en Argentinië. Tegen de Duitsers (2-1) maakte hij in 1974 nog het openingsdoelpunt door een strafschop te benutten.

In clubverband won Neeskens tal van prijzen. Hij veroverde met Ajax drie keer de Europacup I, tweemaal de Europese Super Cup en eenmaal de wereldbeker. Ook met FC Barcelona vierde hij successen. Met de Catalaanse club won hij onder meer de Europacup II.

Na zijn carrière als speler was Neeskens vele jaren assistent-bondscoach van onder anderen Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Daarna, van 2000 tot 2004, werkte Neeskens als hoofdtrainer bij NEC.

Neeskens was assistent van Hiddink en Rijkaard

Bij de Nederlandse voetbalbond ging Neeskens op latere leeftijd aan de slag in het kader van KNVB WorldCoaches. Daarvoor vloog hij de hele wereld over om coaches in lage- en middeninkomenslanden op te leiden tot coach.

“Op het veld staan met andere voetballiefhebbers vanuit de gedachte om samen iets moois te bereiken, dat was Johan Neeskens ten voeten uit”, schrijft de KNVB. “Binnen het veld als speler en later buiten het veld als coach stond Neeskens bekend om zijn onverzettelijkheid.”

“Maar degenen die het geluk hadden om hem beter te leren kennen, zagen vooral ook een wereldburger en een zachtaardige familieman, die trots was op zijn kinderen en kleinkinderen en die tot op het allerlaatst met zijn liefde voor het voetbal anderen wist te raken.”

De KNVB staat bij de komende twee Nations League-wedstrijden van Oranje tegen Hongarije (vrijdag) en Duitsland (maandag) stil bij het overlijden van Neeskens. Ook wordt er gekeken naar een moment waarop er een mogelijkheid is voor supporters hem een laatste groet te brengen.